Egy pár nappal ezelőtt volt egy érdekes beszélgetésem az autófóliázással és az autófóliákkal kapcsolatban és rájöttem arra, hogy vannak olyan dolgok és fogalmak a témában amikkel csak mi fóliázók vagyunk teljesen tisztában, pedig borzasztó fontos lenne, hogy a végfelhasználó aki az autófóliázást választja ezekkel teljesen tisztában legyen. Rengeteg a kérdés : Hova vigyem az autómat fóliáztatni? Melyik autófóliát válasszam? Mi a különbség a különböző fólia márkák közt? Mennyit bír egy autófólia? Szét kell-e szedni az autót a fóliázás alatt? Miért jobb az autófóliázás mint a fényezés? Miért kerül ennyibe? Stb.. Ekkor határoztam el, hogy leírok pár olyan dolgot az autófóliázásról amivel kicsit helyre teszem a fóliákkal és fóliázással kapcsolatos aggályokat és félreértéseket.

Az autófóliázó

Első körben egyből a legfontosabb és legérzékenyebb témáról ejtenék pár szót, mégpedig arról a szakemberről aki az autófóliázást végzi. A profi autófóliázó hibátlanul és tartósan képes telepíteni akár olyan fóliákat is amik erre kevésbé alkalmasak, míg a kevésbé tapasztalt szakemberek a profi autófóliák telepítésénél is tudnak olyan hibákat véteni amik lehetséges, hogy nem is azonnal tűnnek fel de hosszú távon sajnos az általuk végzett munka nem bizonyul elég tartósnak. A fóliák jelenlegi technológiai fejlődése lehetővé teszi hogy kevésbé szakképzett emberek meg tudják oldani az autófólia telepítését úgy hogy a látvány pillanatnyilag megfeleljen az autófóliázás elvárásainak de ezeknek általában elvált túlnyújtott fóliák, elszíneződések, rosszul eldolgozott élek és rosszabb esetben a karosszéria megrongálódása a vége. Úgy gondolom, hogy attól, hogy valaki téglákat tud egymásra pakolni attól még nem lesz építész.. és ez fokozottan érvényes az autófóliázóra is. A tapasztalt autófóliázó ismeri az anyag fizikáját és úgy dolgozik ezzel, hogy a végeredmény ne csak szép hanem megfelelően tartós autófóliázás legyen.

Kezdjük egy pár évvel ez előttről... nem ne kezdjük... kezdjük jóval régebbről.. én körülbelül 13 éve csöppentem bele az autófóliázás világába és bár a jelenlegi autófóliázó társadalomban az öregek közé számítok mégis vannak akik ennél jóval régebben akár 8-10 évvel korábban kezdték a fóliázást. Ezek az autófóliázók vagy járműdekoratőrők ahogy akkoriban hívták őket még olyan anyagokkal és olyan módszerekkel végezték a járműdekorációs munkákat amelyekkel a jelenlegi autófóliások 90%-a sajnos a mai napig nem tud dolgozni pedig ez nagyjából mindennek az alapja. Akik tudtak és hajlandók voltak fejlődni az autófóliázásban továbbá lépést tartani az új technológiákkal úgy gondolom jelenleg ők alkotják az autófóliázás szakma elitjét. Egészen 5-6 évvel ezelőttig amíg a különböző légcsatornás anyagok teret nem hódítottak széles körben csak igen kevés szakember volt aki profi módon tudta művelni az autófóliázást... és azóta mi változott??? Szerintem nem sok minden.. profi autófóliázást most is csak azok a telepítők tudnak végezni viszont az autófóliázók száma jelentősen megnőtt az elmúlt években. Ez köszönhető többek között a megkönnyített ragasztók fejlődésének de főleg a bkk. új taxi rendeletének ami kb. 3 évvel ezelőtt kimondta, hogy Budapesten minden taxit sárgára kell fóliázni. Ebben az időszakban az autófóliázást végző cégek száma megsokszorozódott, hiszen ez a rendelet óriási kaput nyitott a lelkes amatőrök népes táborának is. Annak, hogy megállapítsuk egy autófóliázóról, hogy milyen tapasztalattal és rutinnal rendelkezik többféle lehetősége van. A legjobb ajánlólevél az autófóliázás szakmában csakúgy mint minden szakmában a minősítések. Ha valaki régóta foglakozik autófóliázással szinte minden esetben részt vesz előbb vagy utóbb különféle oktatásokon, előadásokon, bemutatókon és minősítéseken. Különböző autófólia gyártó cégek tartanak érdekes és hasznos oktatásokat amelynek a végén az autófóliázó különböző minősítéseket szerez. Ha ezekből legalább egyel de inkább többel rendelkezik az autófóliázást végző szakember már feltételezhető, hogy van bizonyos tapasztalata. Az autófóliázás legmagasabb elérhető szintje a 3M négy csillagos minősítése ami meghívásos alapon egy sor vizsgamunka elkészítésével történik. Sajnos jelenleg Magyarországon csak néhány ember tudta megszerezni ezt a minősítést de a 3M folyamatos képzéseivel dolgozik azon, hogy ez a szám az évek során tovább nőjön és egyszersmind etalonként szolgáljon az autófóliázás szakmában. Ezért ha kedvenc autónk fóliázásán gondolkodunk és megfordul a fejünkben a gondolat, hogy biztosan a legjobb fóliázóhoz vittük-e kedvencünket és biztosak akarunk lenni abban hogy jó kezekben van az autónk továbbá a feltelepített autófóliázás eredeti és tartós minőséget képvisel nézzünk körül a minősített telepítők között.

 

Hová vigyem az autómat autófóliáztatni?

Az előbbi cikkben ami az autófóliázást végző szakemberekről szólt nagyjából belátást nyertünk abba, hogy milyen szakemberhez érdemes vinni az autót fóliáztatni, de van pár dolog amit érdemes figyelembe venni az autófóliázón kívül is. Annak megfelelően, hogy milyen kategóriájú autófóliázást szeretnénk érdemes körülnézni a cégek közt, hogy milyen referenciákkal rendelkeznek. Azok a cégek ahol több prémium kategóriás autófóliázás történt esetleg több luxus vagy nagy értékű autó fordul meg általában már ad okot a bizalomra. Szívesen nézem azokat a munkákat is amik lehet, hogy nem drága autók de valamiért különlegességnek számítnak. (különleges formák, különleges vagy telepíthetetlennek vélt fóliák, mások által be nem vállalt autófóliázások) Azok a cégek ahol esetleg más különböző járművek (motorkerékpárok, kerékpárok, repülőgépek, motorcsónakok, stb..) fóliázásával is foglalkoznak ugyancsak profizmust sejtet, hiszen ezek azok a szegmensek amikkel alapjában az autófóliázó cégek a bonyolultságuk miatt nem szívesen foglalkoznak vagy abszolút nem tudják elkészíteni a kért fóliázást. Érdemes odafigyelni arra, hogy a fóliázó műhely viszonylag tiszta és rendezett legyen (Koszban, porban nem lehet megfelelő minőségű autófóliázást végezni) Nézzünk körül, hogy mennyi fólia áll az autófóliázó műhelyben (azok a cégek ahol sok autófóliázást végeznek óhatatlanul is összegyűlik egy jó adag fólia) Azokban az autófóliázó műhelyekben ahol profi szintű munkát végeznek szívesen megmutatják a legapróbb részleteket is és mindig áll bent egy vagy több autó amin megszemlélhető az adott autófóliázó csapat munkájának színvonala és minősége. Ahol nem szívesen mutatják meg ezeket az apróságokat vagy nem hajlandók fogadni a tulajdonost az autófóliázás telepítése közben szerintem már ad némi okot a bizalmatlanságra. Rendszeresen meghívom a leendő megrendelőimet, hogy mielőtt döntene jöjjön el nézzen körül a műhelyünkben, nézzen meg egy általunk készített autófóliázást és vegye szemügyre hogy mennyire és hogyan bontjuk szét az autókat annak érdekében, hogy az autófóliázás makulátlan minőségű legyen. Ugyanez a helyzet az autó tisztításával is. A profi autófóliázó cégek többféle tisztítószert használnak annak érdekében, hogy mindig a szennyeződésnek megfelelő tisztítószert alkalmazzák. Az autófóliázás előtti tisztítás legalább kettő de inkább három vagy akár négy fázisból tevődik össze. Ezért egy olyan műhelyben ahol professzionális szinten végzik az autófóliázást általában 8-10 féle tisztítószer és az ehhez szükséges eszközök hadával találkozhatunk. Érdemes továbbá megnézni azt is, hogy milyen minőségű és gyártmányú fóliával dolgozik egy adott cég de erről majd egy külön fejezetben fogok írni.

Autófóliázás | Átváltás a céges oldalra

taxifóliázás

Autófóliázás | Fólia típusok

Hogyan tudom
kiszámolni a
költségeimet?

Tovább

Hírek

Miért jobb a hajófóliázás, mint a festés?

A különböző járművek fóliázásának már nagy hagyománya van, szinte minden nap láthatunk az utakon egy-egy cégreklámot vagy egyedi dizájnt az autókon vagy motorokon. De miért kellene itt megállni, nem csak a kerekeken gurulóké a világ, manapság már a hajófóliázás is elérhető!

Bővebben ...

Előzd meg a gépjármű károkat kővédő fóliázással!

A felverődő kavicsok rengeteg gépjárműtulajdonosnak okoznak bosszúságot. Sokszor nem feltétlenül kell földúton közlekedni ahhoz, hogy az autót kavicsok érjék: gyakran a legrendezettebb útvonalon is elkerülhetetlen, hogy kisebb-nagyobb kövek pattanjanak fel a szélvédőre vagy a karosszériára, ez pedig sajnos egy idő után meg is látszik a gépjárművön. Mivel felverődő kavicsokkal bármikor, bármilyen környezetben lehet találkozni, a gépjármű tulajdonosoknak kell felkészülniük ezekre a helyzetekre. Ha Te is szeretnél vigyázni az autódra, és megelőznéd a kavicsok okozta károkat, válaszd a kővédő fóliázást a karosszériára!

Bővebben ...

A legújabb őrület: fényszóró sötétítés

Napjainkban az autó sokszor nem csupán egy közlekedési eszköz szerepét tölti be, hanem egy hobbiét is: sokan imádják fejleszteni, csinosítani, tuningolni, és ehhez ma már számtalan lehetőség van. Csak a fantázia szabhat határt, szinte minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy igazán egyedi és gyönyörű autót varázsoljunk egy átlagos járműből. A legújabb őrület például a fényszóró sötétítés, illetve színezés.

Bővebben ...

Szélvédő sötétítéstől a fóliázásig: elkészítjük álmaid autóját!

Az álomautó a legtöbb embernek mást jelent: egyeseknek a legdrágább gépjárművet, másoknak pedig azt, amit egyetlen kereskedésben sem lehet megtalálni. Az igazi fanatikusok sosem adják fel azt, hogy egyszer majd vezethetik azt az autót, amiről mindig is álmodoztak. Ha Te az utóbbi táborba tartozol, és egyedi igényeid vannak a gépjárműved kinézetével kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal, és elkészítjük számodra azt az autót, amiről mindig is álmodtál!

Bővebben ...

Kővédő, vagy karosszériavédő autófóliázással sérülésmentes marad az autó!

Egy autót ápolni kell, óvni, törődni vele, hiszen nem mindig a garázsban áll, kint az utcán, a természetben, terepen közlekednek vele. Egy-egy út során bizony sok minden történhet, ami rosszul érintheti az autó állapotát, és kárt tehet a külsejében. A legáltalánosabb problémát a kőfelverődések, a pattogó kavicsok, a visszacsapódó ágak jelentik, amik nagyon könnyen képesek a karosszériában kárt tenni.

Bővebben ...
Autófóliázás budapest Bégé Design kft +36702580102 info@bege.hu