AUTÓFÓLIÁZÁS MAGAS MINŐSÉGBEN, GARANCIÁVAL!
algagatlo-hajofolia

Finsulate Lakegrade algagátló hajófóliázás édesvízi alkalmazásra

A Finsulate Lakegrade hajófólia az édesvízben használt hajókhoz ajánlott az algásodás megakadályozásához, illetve az ezzel járó hátrányok kiküszöböléséhez.

Sajnos minden évben hatalmas mennyiségű mérgező lerakódásgátló anyag kerül a vizeinkbe, becslések szerint egyes európai országokban több, mint 400.000 liter. A Finsulate hajófóliázásnak köszönhetően azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie. 

A Finsulate Lakegrade olyan hajókhoz alkalmazható, melyeket elsősorban édesvízi területeken használnak, és amelyekkel alkalmanként, maximum 3 hétig tartózkodnak sós vizű régióban. Ha a hajó hosszabb ideig van sós vízben, az az algák hamarabbi megjelenésével járhat. Ez mindössze annyit jelent, hogy gyakoribb tisztításra van szükség, ugyanakkor nem befolyásolja a fólia élettartamát.

A Finsulate egy hatékony és környezetbarát megoldás az algásodás ellen: apró szálai hosszú ideig védik a hajótestet. Ez termék több szempontból is különbözik a hagyományos algagátló festékektől. Nézzük ezt egy kicsit bővebben! 

1. Karbantartás

A Finsulate Lakegrade alig igényel karbantartást. A fólia telepítése után megszabadulhatsz a kétévenkénti csiszolástól és újrafestéstől. Ez azt is jelenti, hogy több időd lesz, amit a karbantartási munkák helyett hajózással tölthetsz. 

Sérülések

A Finsulate egy vékony, de erős fólia, viszont nem elpusztíthatatlan. Ütközés és talajjal való érintkezés esetén, különösen kemény felületekkel való találkozáskor károsodhat, de ezt akár Te, akár egy megbízható jachtszerviz is orvosolhatja

2. Használat

Ha hosszabb ideig szeretnéd szárazon dokkolni a hajódat, rajta a Finsulate fóliával, akkor sincs semmi gond, de ne feledd, hogy a tartós (több hónapos) teljes napfénynek való kitettség miatt lerövidülhet a termék élettartama. Ha lehetséges, akkor kerüld a hosszabb ideig tartó folyamatos expozíciót, különösen a melegebb régiókban való száraz dokkolás esetén.

Közép-Európában nem jelent gondot a szabadtéren való téli tárolás. Ugyanígy nem okoz problémát a bakra való felemelés, vagy leemelés és vízbe eresztés sem. Azt tanácsoljuk, hogy ezen műveletek során gondoskodj a hajótest védelméről: egy védőanyag (pl. egy kartonpapír, vagy megmaradt fólia) elhelyezése az emelőhevederek és a hajótest közé már megteszi. Ha az ilyen óvintézkedések ellenére mégis valamilyen kár keletkezik, azt javítókészlettel könnyen megjavíthatod akár saját kezűleg is.

Ha a hajó kikerül a vízből, akkor érdemes rászánni az időt, hogy sima vízzel is megtisztítsd.

Amennyiben a téli tárolás vízben történik a kikötőben, ahol előfordulhat fagyás, akkor fontos, hogy minimalizáld a jég és a hullámok általi ütéseket a hajótesten. Erre azért van szükség, mert a vízen úszó jégdarabok élesek lehetnek, és a hullámzás következtében könnyen felsérthetik a fóliát. Normál esetben maga a jég nem okoz semmilyen károsodást a Finsulate Lakegrade fóliában.

3. Szállítás

Nyugodtan szállíthatod a hajót traileren, de nem árt némi extra védelem, amit alapesetben is javaslunk: helyezz kartonpapírt az utánfutó állványai és a hajótest közé.

4. Tisztítás

Javasoljuk, hogy évente egyszer tisztítsd meg a hajótestet. Az eltávolított vízi organizmusok egyből visszakerülhetnek a vízbe, hiszen a Finsulate nem tartalmaz biocidokat, fémeket, vagy egyéb mérgező összetevőket.

A Finsulate Lakegrade az édesvízi hajózásra lett kifejlesztve. Az apró szálak, amik a fóliát alkotják, úgy lettek megtervezve, hogy ne engedjék a vízi organizmusok megtelepedését. Amennyiben a hajó hosszú ideig tartózkodik a vízben, megindulhat az algásodás, ám ennek eltávolítása igen egyszerű a külön megvásárolható tisztító szettel. Ennek híján a művelethez elegendő egy kaparó vagy egy dörzsölő felülettel ellátott szivacs is.

A hajó kiemelésekor vagy száraz dokkolásakor a tisztítást nagynyomású vízzel is elvégezheted. A Finsulate algagátló hajófóliák 200 bar nyomást tudnak elviselni az erre alkalmas gépektől. Ha ezt a módszert választod, próbáld a víznyomást a nagyobb felületekre irányítani, és óvatosan tisztítani az éleket, illetve azokat a részeket, ahol a fóliák vissza vannak hajtva vagy illesztve vannak.

Az algásodás először a vízvonalon szokott előfordulni, kezdetleges zöld rétegben jelenik meg. Ezek az algák mindig megjelennek, még akkor is, ha Finsulate-tel van bevonva a hajótest, viszont a vízvonal nagyon könnyen megtisztítható, mindössze egy kefére vagy szivacsra van hozzá szükség. 

5. Árapályos területek

Alapvetően nem kell aggódnod, ha az árapály következtében szárazra kerül a hajó. A homokos talaj általában nem okoz problémát, ugyanakkor azt el kell kerülni, hogy a fólia éles tárgyakkal, felületekkel találkozzon, például kagylókkal vagy kövekkel. Ezek már megsérthetik a terméket, bár szerencsére az ilyen sérülések könnyen javíthatók a javítókészlettel.

6. Finsulate eltávolítása

Az élettartam lejártakor a Finsulate hajófólia eltávolítása könnyen elvégezhető forró vízzel vagy gőzzel, majd azonnal fel is kerülhet az új fólia (csiszolás és újrafestés nélkül). 

7. Finsulate élettartama

Az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján a Finsulate több, mint 7 évig kitart. Hogy pontosan milyen hosszú az élettartama, az számos tényezőtől függ, például az időjárási viszonyoktól, a felület típusától és a hajó használati módjától is, ezért nem tudjuk pontosan meghatározni a fólia tartósságát a különböző hajótípusok esetében.

FINSULATE Seagrade algagátló hajófólia tengeri alk...
A leggyakoribb kérdések az algagátló hajófóliázáss...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://bege.hu/